Pärlpyssel informerar

Bilder på iFokus

2013-05-10 08:39 #0 av: Emo

Några enkla steg för att göra bilderna anpassade till iFokus. Del 1 i en artikelserie om bildbehandling.

Jag använder ett gratisprogram, som jag tycker är bra. Det heter Paint.NET och kan hämtas här:  http://www.getpaint.net/index.html

Jag tar en massa bilder och eftersom kameran är bättre än fotografen, så behövs det ofta en justering innan jag vill visa bilderna.

Jag börjar med att ta några bilder av motivet, laddar in dem i programmet och väljer där ut den jag vill arbeta med.

Originalbilden

Här valde jag ut en bild som var 2048 pixlar bred och 1563 pixlar hög. Den var på 727 kB och upplösningen 300 pixels/inch. Värden som passar om man ska trycka upp bilden, men denna ska visas på iFokus.

Först tar jag bort allt onödigt runt saken jag vill visa. Det gör jag genom att klicka på Tool och där välja Rectangle Select. Med det verktyget drar jag en ruta runt föremålet, som jag vill visa. Sen klickar jag på Image och där väljer jag Crop To Selection. Nu ser bilden ut så här.

Beskuren bild

Storleken blev bra, men bilden är inte snygg, så jag klickar på Adjustment. Där väljer jag Curves. När jag testat lite olika inställningar där och är nöjd med resultatet, klickar jag på OK.

Ljusare bild

Eftersom den ska infogas i en artikel här klickar jag på Image och väljer Resize. Där ändrar jag bredden till 400 och upplösningen till 96, klickar på OK. (Ska du ha bilden i ett vanligt inlägg, kan du välja större bredd).

Nu återstår att spara den och eftersom jag inte vill skriva över originalet klickar jag på file och där väljer jag Save As. Då får jag upp en ruta med olika val.

Där väljer jag Quality 80. Nu ser bilden ut så här. (30kB)

Bild klar att visas

Om du skriver en artikel behövs en vinjettbild, som bör vara 500 pixlar bred och mindre än 500 pixlar hög. Då gör du likadant utom att du beskär bilden annorlunda. Så beskar jag denna bild (originalet).

Vinjettbild

Vilket program använder du och hur fungerar det?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-05-10 10:35 #1 av: Marinas Mix

Jag fick tipset om photoscape, ett gratisprogram. Vet inte alla finesserna än, men lär mig allt eftersom, det behövs.
Jag får väl ta och knåpa ihop en liten artikel om detta så småningom

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2013-05-10 10:37 #2 av: Emo

#1 Låter bra. Vi är olika precis som programmen. Jag saknar mitt gamla, som jag kände väl. Det tar tid och tålamod att lära sig ett nytt och annorlunda program.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-06-18 08:30 #3 av: Emo

Photoscape, som Marina använder, har jag också och tycker om att göra animerade giffar med det. Än kan jag inte så mycket, men jag lär mig. Först gör jag alla bilderna i Paint.NET och sen sätter jag ihop dem i Photoscape.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-09-01 07:54 #4 av: Emo

Mina bilder (foton) är oftast i jpg-format. Ritade bilder är oftast i gif-format.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-09-01 17:44 #5 av: Niwa

bra artikel Emo!


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2013-09-14 08:53 #6 av: DesK

Jag använder Gimp och digiKam, båda är gratis och finns för flera plattformar. En sak som är viktig att komma ihåg är att man oftast bör avsluta med att skärpa upp bilden lite, innan man sparar den. Detta gör man enkelt med verktyg som oskarp mask eller skärp. Anledningen till att man bör skärpa bilderna är att för varje ändring man gör i sin bild, så försämras kvaliteten.

Désirée

Anmäl
2013-10-05 17:42 #7 av: Emo

Jag puttar upp denna artikel eftersom jag vill påpeka att det är stor skillnad på att göra ett konstnärligt foto och att anpassa en bild för att visa innehållet på nätet.

Komprimeringen behövs för snabbheten i visning. 

Beskärningen behövs för att sätta fokus på det man visar.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-10-05 18:42 #8 av: keptak

Bra och enkelt skriven artikel!

Jag fotograferar en hel del, då det är mitt största intresse. För mig handlar det om att visa fotot lika mycket som motivet.

När jag redigerar min bilder använder jag Photoshop och när jag ska lägga ut på på nätet, exempelvis här på iFokus förminskar jag dem alltid. Dels för att den så kallade EXIF-informationen ska vara kvar. (I EXIF står vilka inställningar man har haft på kameran och ibland vem som är upphovsman till fotot.) Har man en större bild än 900 px på något håll (tror jag) tas den informationen bort. En annan anledning är som #7 skriver att det ska gå snabbare att ladda bilden. (Bilderna från min kamera blir 4000x6000 pixlar så jag krymper de ganska mycket.)

Anmäl
2014-03-04 13:03 #9 av: Inkanyezi

Jag lägger till lite information om vilka format som går att använda på iFokus, och när servern krymper bilden och kastar bort EXIF, metadata, från bilden.

Servern bryr sig inte ett dugg om hur stor bilden är som du lägger upp, utan servern krymper bara filen om den är för stor för att läggas in i databasen. Bilden kan vara precis hur stor som helst, här är till exempel en bild som är 48 megapixel, 8000x6000 pixlar: http://uploads.ifokus.se/uploads/5df/5df9cba78d75a1b5e93e9d67e43ea146/stoooooor-pixelpeeparbild-8000x6000.jpg

Men det finns två gränser för filstorlek, 2000 KB och 10 MB. Om filen är mellan 2000 KB och 10 MB, så krymps den av servern, men om den är under 2000 KB så tas den in utan att någon ändring görs. När servern krymper bilden, så försvinner metadata. Om man vill att filen ska bli mindre utan att man minskar bilden, kan man sänka jpeg-kvalitén till en lägre siffra. Ofta blir bilderna dugliga med betydligt lägre värde än 80.

Om man vill lägga in en väldigt stor bild måste man alltså se till att bildfilen blir mindre än 2000 kb, men det är också värt att tänka på att de flesta skärmar inte kan visa väldigt stora bilder. Om man har en skärm på 24" är den kanske ställd på 1600x1200 och då ryms inte mer än så, två megapixel, på skärmen. Så den där jättestora bilden på fyrtioåtta megapixel kan man bara se en liten  bit i taget av om man tar upp den i full storek.

Anmäl
2014-03-04 13:25 #10 av: Emo

Eftersom olika webläsare hanterar bilder olika skrev jag denna artikel för att bilder i artiklar på iFokus ska visas rätt i alla de webläsare vi har kontrollerat.

Den som följer dina råd kan göra en artikel, som ser illa ut i vissa webläsare.

Eftersom man klickar upp bilder i en tråd för att kunna granska detaljer är det viktigt då att väntetiden för att få se hela bilden inte är för lång, då tröttnar i alla fall jag om jag ska vänta för länge.

Därför skrev jag artikeln, för att upplysa om bilder på iFokus. Vi är angelägna om att Pärlpyssel och Pyssel ska var användarvänliga. Det är viktigt att våra medlemmar (som har samma mål) kan få kunskaper om hur man gör våra artiklar och trådar användarvänliga. 

På våra sajter är det viktigare att visa innehållet i bilderna än att visa en väggtapet, som tar mycket lång tid att ladda in. Att det går att göra är nog många medvetna om. Däremot vet inte alla varför man inte ska göra det här.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-04 14:05 #11 av: Inkanyezi

Nejdå, artikeln fixar till bilden ändå. När man skriver artiklar ärr det andraa storlekar som gäller, de som du har nämnt här ovanför. Det är värt att tänka på, för det lönar sig inte att lägga in stora bilder i artiklar, de krymps saklöst.

2000 kB tar inte lång tid att ladda annat än om man har ett gammalt modem, och de flesta av oss har någon form av bredband. Däremot tar det lång tid att ladda många bilder, så om det är en lång tråd med väldigt många bilder, tar det en stund att få hem allihop, och det dröjer innan man kan börja rulla inläggen.

När man lägger in stora bilder, som exempelvis den i min länk, eller bilder på omkring två megapixel, så tar de inte lång tid att ladda i webbläsaren även om man lägger dem så att de öppnas direkt, eftersom servern skapar en mindre kopia av bilden, som visas i inlägget. Först när man klickar för att öppna bilden i större format tar det lite tid, men om man öppnar den i en egen flik laddas den i regel fortare, eftersom en stor del av trögheten ligger i webbformateringen av iFokus snarare än storleken på objekten. Det är alltså webbläsaren som är trög på att lägga upp "ljuslådan" som bilden visas i, som tar en ganska stor del av tiden.  Av det skälet brukar jag inte vänsterklicka i bilder, utan jag öppnar dem i en flik i stället, eftersom det går fortare.

Anmäl
2014-03-04 14:14 #12 av: Emo

#11 Du är inte ensam om att tro så. Därför är det viktigt att tala om hur det verkligen är.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-04 14:56 #13 av: Inkanyezi

Jag vet, och jag säger som det verkligen är. Om bilden är för stor för artikeln så krymps den, och gränsen är klart mindre än för andra bilder. I vanliga inlägg är det gränserna som jag har nämnt, och den jättelika bilden är bara en demonstration av att servern inte tittar på bildens storlek i pixlar när man laddar upp den, utan enbart filstorleken.

I artiklar gäller andra format.

Och när man i webbläsaren tar upp en tråd, kommer stora bilder inte att visas förrän man klickar i miniatyren eller den krympta bilden i inlägget. Bilder som syns i inlägg har precis den storlek som de visas med i inlägget, och de saknar EXIF, eftersom servern slänger bort det när den krymper bilden. Det är den länkade bilden som har EXIF kvar, om den inte var för stor när den laddades upp.

Och trögheten i laddning av bilder i inlägg beror inte på att bilderna är stora, eftersom det inte kan finnas stora bilder i inlägg. Det är iFokus databas och samarbetet med webbläsaren som gör att det kan vara trögt. Till en del beror trögheten också på reklam på webbsidan, eller som vid jul och nyår, när snöfallet ligger i bannern.

Så om man vill ha en bild i ett inlägg lite större, för att den kanske har många detaljer, kan man gott lägga in den i lite större format, exempelvis 1067x800 pixlar, en storlek som kan visas på många bärbara datorer. Om man vill att den ska laddas fort, kan man göra den i låg jpeg-kvalité. Pärlplattor exempelvis kräver inte särskilt hög kvalité. Servern krymper bilden till spaltbredden för den bild som visas i inlägget.

Anmäl
2014-03-04 15:10 #14 av: Marinas Mix

#13. Tyvärr fungerar det inte som du säger. Vi måste själva se till att bilderna är max 400 pixlar breda i artiklar annars får du inte se hela bilden, beroende på vilken webbläsare du använder.
Det är den saken vi vill upplysa våra medlemmar om med denna artikel.

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2014-03-04 15:15 #15 av: Niwa

När jag gjort artiklar och ska ladda upp visningsbild så måste den göras om annars klipps det bort delar från bilden som inte syns. vilket är retligt om man vill ha hela bildytan synlig.

Så jag har nog upplevt att man måste göra om bilderna i det flesta fall


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2014-03-04 16:33 #16 av: Inkanyezi

#14
Jodå, det fungerar visst precis som jag säger. Om bilden är för stor för spalten i ett vanligt inlägg så krymper servern bilden och visar en kopia. Den jättelika bilden som jag länkade till förut finns i inlägget http://foto.ifokus.se/discussions/512f08b1d3b4fd20ce000a4d-al-servo-men-det-blir-inte-ratt#17

Men den visas inte i det inlägget, och det har inget med webbläsaren att göra, för det är iFokus som skickar en mindre bild, 398x299 pixlar. Bilden som visas är inte den jättelika, utan den här, som är krympt av servern och ligger på en annan plats i databasen. 

http://ifokus-assets.se/b42a5fa183ae9479dbad6543fbb3a8c7/shrink/398x600/uploads/5df/5df9cba78d75a1b5e93e9d67e43ea146/stoooooor-pixelpeeparbild-8000x6000.jpg

Men länken i bilden som visas i spalten går till den stora originalbilden som jag laddade upp.

Anmäl
2014-03-04 16:38 #17 av: Marinas Mix

#16. Du pratar om bilder i ett inlägg. Den här artikeln handlar om bilder i artiklar och det är den saken vi upplyser om.

Lägger du en bild som är låt oss säga 450 pixlar bred i en artikel, så kommer inte hela den bilden att synas i vissa webbläsare, exempelvis Firefox

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2014-03-04 16:39 #18 av: Inkanyezi

Jag har nog nämnt ganska tydligt att det är olika i inlägg och i artiklar, om du läser ordentligt, så ser du det.

Anmäl
2014-03-04 16:41 #19 av: Emo

Ikanyezi, här kopierar jag in en viktig mening från min artikel:

Eftersom den ska infogas i en artikel här klickar jag på Image och väljer Resize. Där ändrar jag bredden till 400 och upplösningen till 96, klickar på OK. (Ska du ha bilden i ett vanligt inlägg, kan du välja större bredd).

Läs om läs rätt och lär dig det du inte visste innan. Du ser också flera inlägg här där kloka människor försöker förklara för dig.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-04 16:52 #20 av: Inkanyezi

#19 av Emo
Och jag skrev att för artiklar gäller måtten som du har angivit.

Alla skriver inte artiklar, men alla skriver inlägg.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.