Tips & Tricks

Anpassa dina bilder till webben

2013-04-07 15:25 #0 av: Marinas Mix

Många behöver lite hjälp med detta, så därför har Emo fixat till denna artikel

Med Emos tillåtelse har jag hämtat denna artikel här:
http://www.parlkonst.se/skolor/fotobeh.aspx

1. Fotografera motivet

Det finns många sätt att ta ett kort.

Eftersom jag bara vill visa er mina alster, så sätter jag bara upp några papper i lämplig färg, lägger grejen där och tar 5-6 bilder


2. Välja bild

När jag har laddat in bilderna i datorn, öppnar jag dem i mitt gamla bildbehandlingsprogram och väljer ut den eller de snyggaste.

Genom att hålla pekaren över bilden kan jag se att den är 2048 pixlar bred och 1536 pixlar hög. Storleken är 691 kB.

Värdena gäller originalbilden och inte den som finns här

3.Beskära

Det är ju bollen vi vill visa och inte en massa bakgrund

Så nu kan du beskära bilden, så bara det viktigaste är kvar.

I mitt program finns en knapp, som jag väljer och sen gör jag en ruta runt motivet och klipper ut det.

4. Ta bort felaktigheter

Om du har fått med något på bilden, som du inte vill ha där, är det nu dags att justera det med de redskap du har i ditt program.

5. Justera färger

Den här bilden var ju inget vidare, så nu justerar jag färgerna.

I mitt program väljer jag Map och sen Tone balance.
Efter justering ser bilden ut så här.Nu är den 854 pixlar bred och 807 pixlar hög. Storleken är 352 kB och upplösningen 300 ppi

Värdena gäller originalbilden och inte den som finns här.

6. Komprimera och spara

Eftersom bilden ska vara 385 pixlar bred. så väljer jag size och skriver in det värdet.

300ppi passar till tryck, men skärmen kan bara visa 72-96 ppi, så lägger man upp en bild med 300ppi är det som att betala en mosaikläggare per mosaikbit och inte för den färdiga bilden. Du har ingen nytta av att betala för mer än tre lager mosaikbitar, när du bara kan se det yttersta lagret, därför skriver vi in värdet 96 ppi.

nu är det dags att spara. Då väljer vi spara som (vi vill inte skriva över originalet). Vi väljer .jpg och väljer komprimeringsgrad 20 (eller 80) beroende på vilket program det är. Oftast kan man se hur bilden kommer att se ut. Det finns ju ingen anledning att ha med sådant, som ögat ändå inte kan se. Nu har bilden rätt mått och storleken har krymt till 14,3 kB. Mycket snyggare, ingen märkbar förlust i kvaliten och bara användbar på webben.

7. Använda Vistas fotoprogram

Innan du börjar göra något med ditt kort, bör du kopiera det, så att du har originalet kvar om något skulle gå fel.
Om du har Vista har du Windows fotogalleri.
Där kan du välja den bild du vill arbeta med. När du har valt bild kan du läsa om den. Här står namnet på bilden, filformat (.jpg) storlek 714 kB och måtten 2048*1536.
Värdena gäller originalbilden och inte den som finns här.
Nu klickar jag på Rätta till i menyn överst på sidan. Då får jag flera valmöjligheter, Justera automatiskt, Justera exponering, Justera färg, Beskär bild och Rätta till röd iris.
Jag väljer Beskär bild och får då en ruta på bilden. Den kan jag ändra sidorna på tills jag får en ruta med mitt motiv snyggt placerat. Då klickar jag på verkställ.

8. Slutjustering

Eftersom jag slarvade när jag tog kortet får jag nu rätta till det. Först försöker jag med Justera exponering.då kan jag ändra ljusstyrka och kontrast. Eftersom kameran är bättre än fotografen :-) så är kontrasten fin, men jag behöver ändra ljusstyrkan. När jag tycker det ser bra ut klickar jag på det lilla blåa v-et i övre högra hörnet på rutan med reglagen. Nyfiken som jag är testar jag Justera färg och upptäcker att det inte behövs. För att inte spara mina försök avstår jag från att klicka på det lilla blåa v-et i övre högra hörnet på rutan med reglagen. I stället klickar jag på Öppna (längst upp till höger) och väljer Microsoft Photo Editor. Här väljer jag bild och ändra storlek. Då får jag fram en ruta och det första jag gör i den är att ändra enheten till bildpunkter (bilden ska ju visas på webben). Sen skriver jag in ett viktigt mått. Eftersom bilden ska visas på iFokus väljer jag en bredd på 350 bildbunkter (max är 385), så är det väl bäst att skriva in det värdet. Jaha, då får jag reda på att bilden blir 566 punkter hög. OK. Nästa steg är att gå till Arkiv överst till vänster och klicka på Spara som. Då får jag upp en ruta. Nederst i den rutan finns en knapp med texten Mer. Den klickar jag på. Längst ner finns ett reglage för komprimering, så det ställer jag på 80. Äntligen är jag färdig med min bild och kan ge den ett lämpligt namn och klicka på Spara. Nu är bilden 25,4 kB. Bra för skärmen, laddar snabbt, men dålig för tryckning. Originalbilden var mer än 28 gånger så stor.Text och bilder: Emo Persson

Pyssliga hälsningar Marina.
Sajtvärd på Pärlpyssel & Smyckestillverkning *Min blogg*
Häng med in i det nya äventyret på BeadCraft

Anmäl
2014-02-16 14:31 #1 av: Emo

Denna artikel skrev jag senare, för att visa på ett bra gratis bildbehandlingsprogram, som jag själv tycker om. Dessutom har vi märkt att det behövs lite information om bilder till artiklar här på iFokus.

Många av tipsen hjälper även till att göra trådarna bättre.

http://parlpyssel.ifokus.se/articles/518c960b8e0e743265003ab6-bilder-pa-ifokus?articles-2

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.